Sójový peptid

Sójový peptid 23.3.2015

Sójový peptid se vysvytuje téměř ve všech našich produktech.Proč je tomu tak a proč je důležitý se dočtete v tomto článku.

Peptidy jsou polymery aminokyselin, v nichž je karboxylová skupina jedné aminokyseliny vázána na aminovou skupinu druhé aminokyseliny amidovou vazbou. Vazba, která se takto vytvoří, se nazývá vazbou peptidovou.

Sójový peptid se řadí mezi oligopeptidy. Základní materiál pro výrobu sójového peptidu jsou odtučněné sójové vločky, do kterých se přidává voda  za vzniku sójového mléka a po odstranění Okary, což je vláknitá usazenina při tvorbě tvarohu, je protein vysrážen okyselením. Sójový protein je následně hydrolyzován několika enzymy za vhodných podmínek po dobu několik hodin, nestravitelná složka je odstraněna, produkt je očištěn od enzymů a výsledný hydrolyzát je vysušen a zabalen.

Bílkovinné hydrolyzáty obsahují značné množství těkavých a netěkavých složek, které mají vliv na jejich chemické vlastnosti a senzorickou jakost. Obsah jednotlivých aminokyselin (viz. složení aminokyselin) závisí na použité surovině a podmínkách hydrolýzy. Tendenci k hořknutí mají zvláště hydrolyzáty kaseinu a sójových bílkovin, neboť obsahují vyšší množství hydrofobních aminokyselin. Vzhledem k podmínkám výroby a obsahu velkého množství di a tripeptidů je náš sójový peptid unikátní bez jakékoliv hořké chuti. Di a tripeptidy vznikají spojením, resp. kondenzací, dvou nebo tří molekul aminokyselin.

Řada oligopeptidů a polypeptidů má významné fyziologické účinky, působí jako hormony, antibiotika, konzervační činidla, bakteriociny.

 

Účinky sójového peptidu

  • Snižuje schopnost těla ukládat tuk a tím stimuluje odbourávání tukových zásob
  • Snižuje mentální únavu a navozuje relaxaci
  • Podporuje energetický metabolismus
  • Výrazně zlepšuje trávící potíže
  • Snižuje nadmutí břicha
  • Zlepšuje sílu svalů během cvičení
  • Pomáhá absolvovat větší tréninkové zátěže
  • aktivují buňky v dermisu (tzv.fibroplasty), čímž začnou produkovat více kolagenu

(více o kolagenu zde)

 

Některé peptidy mají schopnost působit jako antioxidanty (chrání buňky před poškozením kyslíkem) zatímco jiné mají protizánětlivé účinky.  

Výzkumy ukazují, že sójový peptid zvyšuje syntézu glukosaminů (GAG řetězce polysacharidů) spojené s centrálním proteinem v dermisu. Příkladem GAG je kyselina hyaluronová. Glykosaminoglykany mají schopnost držet vodu, která pomáhá udržovat kůži hydratovanou. Hladina GAG klesá s věkem, proto sójové peptidy mohou být jednou z cest k jejich uchování.

Sójové peptidy také pomáhají k vyblednutí oblasti zvýšené pigmentace způsobené sluncem a zesvětlit kruhy pod očima.

 

« zpět

Europepharma © 2019
redakční systém RYCHLÝ OBCHOD | design Neofema, s.r.o.